List of Halal Restaurant in Thailand / Daftar Restoran Halal di Thailand

(EN) Please see the list of halal food restaurants in Thailand in this link. This list is furnished with name of restaurants, contact persons, addresses, telp./fax., and e-mail/websites. (ID) Daftar restoran/rumah makan makanan halal di Thailand bisa dilihat di sini. Daftar ini memuat nama restoran, nama kontak, alamat, tel/fax, dan e-mail/website. Semoga bermanfaat.

About these ads

~ by syafnee on May 10, 2011.

39 Responses to “List of Halal Restaurant in Thailand / Daftar Restoran Halal di Thailand”

  1. Haloo sir.. Boleh tau daerah Swissotel nai lert park, and Chatuchak Weekend Market, maner boleh dapat halal food stalls or stores?? Dan fast food restaurant maciam Macdonalds,Kfc etc…halal tak??
    Will be great if u have the info.. Tima aceh brader!

  2. woritez sir..
    thankz brader for the useful info. Glad that i found ur blog. hah. see ya around.
    wa’salam

  3. assalamkm dear brother syafnee,

    the attachment picture of the halal logo is what i am looking for.. i am seeking your permission to save the logo, so could i share the logo with my frens?
    anyway inregards to KFC.. i have a doubt .. as u know that if the muslim association in Thailand approved on the halal matters for sure the need to provide halal labelling in KFC stores “widely” to be implemented… even so there’s a rumours that KFC taken from the halal source its better to confirm with the muslim association in Thailand first before suggest to consumers… doesn’t mean no pork is halal… in a matter of halal one is to ensure the meat to be slaughtered accordingly to the muslim way and so do the utensils used and etc… pls consider to check with the muslim association first… for now its better to remain encouraging consumers with your “list of halal restaurant” instead of fast food that we are still in doubt… this is only my point of view so pls take this comment positvely…
    May Allah give us hikmah and guide us in islam.. insyallah…
    wassalam.. Naz – south east asia

    • wa’alykum salaam, my dear brother, I fully agree with you about that. It is safer for us to consume all that obviously halal and leave those ‘grey’ foods. about the logo, sure you can share. wassalam.

  4. assalamkm dear brother…. in regards to halal certification you may refer to this link
    http://www.halal.or.th/en/main/index.php

    wassalam
    naz- south east asia

    • wa’alaykum salam.. yes, i’ve also put the link in the link list in the blog, at the most below-right column. thank you. wassalam wwb.

  5. mo tanya nieh..kalo tempat makan yang halal di daerah distrik kanayao atau sekitar jalan ramitra atau daerah RS Novarat vahira…thank banget

  6. Assalamualaikum Tuan Syafnee,
    Sy akan ke Bangkok pada 25 Oct 2011 ini. Hotel telah ditempah iaitu Hotel Samran Place. Yang jadi masalahnya, dari info media, saya diberitakan Bangkok mengalami Banjir.Apakah keadaan sebenar di Bangkok pada ketika ini?
    Adakah sesuai untuk saya teruskan perjalanan saya pada tarikh tersebut?

    Info dari Tuan amat saya harapkan. Terima kasih.
    Wassalam

    • wa’alaikum salam wwb, Tuan Haji.. bajir besar sedang terjadi di beberapa kota di utara Bangkok. Saat ini, air telah mencapai beberapa titik di pinggiran kota Bangkok (bagian utara, timur dan barat), tapi belum mencapai kota Bangkok. Tinggi air di sungai Chao Phraya telah naik juga, tapi belum pada tahap membahayakan kota. Government menjelaskan bahwa mereka optimis kota Bangkok akan terhindar dari banjir karena tanggul di sekitar kota telah diperkuat dan air bisa dimenej, selain juga karena curah hujan di Bangkok dan di utara Thailand telah sedikit mereda. Barusan hari ini tadi saya berjalan di dekat Hotel Samran place dan semua baik-baik saja, normal, tak ada air walau sedikit di jalanan. Waktu kritis adalah tanggal 16-18 Oktober ini, karena saat itu, permukaan air laut juga meninggi (high tide). jadi harap Tuan Haji pantau terus keadaan di tanggal2 tersebut. berita seputar banjir bisa juga dibaca di http://www.bangkokpost.com
      Semoga membantu…
      wassalam,

  7. Assalamualaikum Saudara dan Saudari

    Saya ni Malaysian MELAYU dan Muslim yang telah lama di bumi Thailand ni. Berdasarkan pengalaman ingin saya kongsi pendapat saya untuk bantuan dan panduan semua.
    Untuk mencari Halal Food di Bangkok tak lah susah cuma anda perlu sesuaikan perancangan perjalanan dan penginapan anda.
    Untuk makanan Halal yang disediakan oleh 100% Thai/Melayu Muslim anda harus menginap di daerah Ramkhamhaeng 53- 63, Bangkapi, Minburi, Pratanakan, Srinakarin, Klongtan,Tonglor. Disini banyak pilihan gerai gerai Muslim dengan harga yang murah dan anda dapat hingga jam 3 pagi.
    Penginapan Hotel juga banyak di daerah Ramkhamhaeng dengan harga sekitar 600 hingga 1500 baht.
    Dari Ramkhamhaeng anda boleh ke pusat bandar dengan banyak kaedah perjalanan samada teksi, bas dan paling seronok dengan Bot di Klong Sean Saep sampai ke Pratunam dengan tambang 20baht.

  8. assalam.. nak tanye di sekitar kawasan khao san road,, banyak tak restoran2 or food stall yg halal kt sane?? tq

  9. thanks syafree…infonya sangat membantu…wass

  10. Assalam. Nak tanya ada tak restoran makanan islam dekat ngan area Natural Ville, langsuan road. Saya ada training seminggu disana. Insyaallah nak bwk family skali. Hopefully boleh jumpa restoran makanan islam. Please advise ye bro. Thanks

    • wa’alaykum salam.. saya tidak tahu tempat makan halal ygg sangat dekat (walking distance) dari Natural Ville. Yang terdekat yg saya tahu ada di Siam Paragon dan MBK. Tapi ke sana musti naik bus/taxi/motor taxi/BTS skytrain.. nanti bisa ditanyakan juga ke hotel-nya, ya.. semoga membantu.

  11. mau tanya, kalau di sekitar Novotel Bangkok Fenix Silom apa ada di list tersebut.

    thanks,
    Munji

  12. ass mau tanya kalo makanan halal di daerah hotel nice palace dimana ya???

  13. ass mau tanya kita tinggal di nice palace hotel catucak makanan halal ada di mana ya??

    • wa’alaykum salam. maaf baru balas. saya kurang tahu di sekitar daerah itu. tapi yang jelas, di dalam pasar Chatuchak ada penjual makanan halal, yg pasti buka di akhir pekan.

  14. Petchbhuri Soi 7 Masjid Darul Aman berdekatan BTS Ratchathewi adalah kawasan Islam dan ramai penduduk Melayu Selatan atau Thai Muslim. Harga murah, halal dan banyak pilihan seperti Restaurant Ali Yala dan gerai gerai menjual nasi campur, roti canai. bubur nasi, nasi ayam dll. Cari Soi 7 atau Soi Surao dekat Masjid Darul Aman, lorong itu banyak tempat untuk menjamu selera. Boleh pergi seawal 6 pagi sehingga jam 10.00, masih ada tempat nak makan. Area Ramkamhaeng hingga Min Buri pun kawasan Islam namun Soi 7 Phetchbhuri jika hotel tuan/puan dekat dgn BTS maka berhenti di BTS Ratcha Thewi.. senang nak cari makan.

  15. salam..nk tanya,dari airport ada train ke terus ke bandar bangkok?

  16. dari don muang ke kota bangkok? seramai 7 orang sesuai naik teksi atau train untuk menjimatkan kos?dan first hotel atau pj watergate ok tak?

    • Takballkallah wa min ya wa min kum. Kalau dari Don Mueang, teksi memang banyak namun kena beratur dulu sebab kena ambil kupon untuk book teksi. teksi Corolla Altis 1.6 jadi 4 orang memang selesa termasuk baggage yang muat ikut specs check in luggage airport. Saya tidak pernah ambil teksi dari DM ke Phetch bhuri Road yang sama terletak The First Hotel dan PJ Watergate namun saya anggarkan 320 baht jika teksi guna toll dari Don Mueang ( request the taxi driver to use the toll) then dia masuk Phaya Thai road, exit left dan tiba di First Hotel yg dekat dgn Pratunam. Saya naik dari Phetch bhuri Soi 5 waktu subuh around 0500 a.m hanya 15 minutes dan 150 baht untuk ke DMueang.Memang minus traffic jam namun jika nak travel cheaply, exit International Arrival Gate, tengok ke A1 bus which is Don Meuang-Mo Chit BTS Station, bus warna oren, bayar 30 baht, bas akan berhenti di Mochit BTS station, sambung BTS dari Station Mochit and stop at Rajthewi station, dari sana boleh nampak First Hotel on the left hand side of Phetch bhuri Road, kalau 7 orang dengan bag besar2 untuk shopping, naik 2 taxi. Saya travel light, dan perhatikan locals jalan kaki dan ambil van atau bas kuning 29 di bas stop depan Don Mueang, mereka berhenti di Mochit BTS juga, tambang van 20 bht, bas 16 baht, namun jika bag kecil.. nak experience cara locals travel, journey by bas or van from DM to Mo Chit 25-30 minutes.Jika saya, usah duduk The First Hotel, try The Bangkok City Hotel, 1190 baht dapat Standard Room dgn lokasi yg dekat Soi 7 Masjid Darul Aman dan makanan Melayu, website dia ada.

      • The bangkok city hotel bersih tak?dekat dengan area prtaunam ke?

      • Saya dah menginap di The Bangkok City Hotel sejak ia soft launch 2010, Ada 20 tingkat, sebelah aje ada 7-11, seberang jalan adalahSoi 5 dan Soi 7 yg ada Masjid Darul Aman, kawasan Muslim Bangkok dan Selatan Malays. Dari BTS Ratcha Thewi, jalan kaki ikut Exit 3 adalah 10-12 minit jalan perlahan2. Sila refer website untuk gambar, WIFi ada, ada electric kettle, hair drier dan bath tub, AMerican/Thai style breakfast from0700-100 am every day inclusive, the croissants are nice, chicken sausage and chicken datang dari Saha Farm Muslim Food, tukang masak dia Alesha Muslim dari area Bang Krue, belakang Hotel ini, up to you, from Bangkok City, cross the road using the pedetrian overhead bridge near The Diamond Hotel,wait for bus No 2( 8 baht) or bus 60. ( air cond or not air cond) pay 12 baht, say Pai Pratunam… 5 minit dh tiba at Pratunam. Pratunam is located opposite Platinum Center or near Amari Watergate Hotel, tiada masalah to and fro nak jalan kaki from Bangkok City Hotel to Pratunam.. dari Bangkok City pun boleh nampak Pratunam. Paling dekat hotel ialah Center Point Apartment right in Phetch bhuri beside Pratunam, The Bangkok City Hotel rated 5 stars by Trip Advisor as value budget hotel.

      • kalau macam tu oklah kot bangkok city hotel ye..kawan saya rekemen pj watergate hotel..dan nk tanya harga kereta nak ke pattaya dan sewa boat nk ke coral island..tau details tak?

      • Up to you to stay at PJ Watergate Hotel. Dekat lift The Bangkok City Hotel ada tour agent desk, Chen Family Travel, he is from Penang so can arrange 1 day visit to Pattaya etc etc. Eveything stated on the notice board behind his desk. Check the rate.

      • Ok. Menginap di bangkok city hotel nightlife best tak?

      • What do you mean by nightlife? Nightlife is very very active in Soi 4 Nana or Sukhumvit 23 at Soi Cowboy or even in Pattaya, if shopping then you start at Pratunam, Platinum Mall, MBK and Chatujak Weekend Market and Siam Paragon for branded original stuffs, the rest is not for me to propose.

  17. Dari Station Kereta Api Don Mueang boleh turun di Kampaeng phet dan sambung naik MRT atau Subway ke BTS Mo Chit then naik BTS from Mo Chit sampai Siam atau lokasi hotel. Dari Station Kereta Api Don Mueang juga boleh naik dan turun di Hua Lumphong Station dan sambung perjalanan dgn MRT Hua Lumphong untuk link dgn BTS atau naik teksi ke destinasi.Tren tiada air cond dan laambaat….,,,,

  18. Ok.. tq atas information yang berguna tu..nasib baik sempat jumpa blog ni.. :)

  19. Lupa nk tanya,..dari bangkok city hotel nk ke area pratunam kalau jalan kaki dekat tak?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 40 other followers

%d bloggers like this: